četrtek, 15. oktober 2020

Šole zaprte, trgovine odprte

Ne morem kaj, da se ne bi danes zbudil besen kot le kaj (če temu, kar se je dogajalo ponoči sploh lahko rečem spanec). Že velikokrat sem se zaklel, da politike ne bom spremljal, ker je ne maram, politikov pa še bolj ne. Vendar ne pomaga. Naiven kot sem, neumen pa kot kaže še bolj...

Tečem in dežuje kot le kaj! Vidim v temi nič pa zato toliko več premišljujem. Bolj kot premišljujem, manj razumem in bolj sem jezen. Moji tri dimenzionalni grafikoni misli, razuma in besa poskakujejo brez smiselnega vzorca in tokrat za spremembo vem, res vem zakaj tako!

Ko pomislim na sprejetje novih ukrepov si ne morem kaj, da ne bi bil res besen. Res iz srca jezen ker to, kar se je pa tokrat zgodilo, pa ni le skregano z razumom, skregano je s civilizacijo, v kateri živimo.

Otroci bodo nadaljevali svoje šolanje na daljavo. V šoli bodo ostali le otroci, ki sami še ne morejo biti doma (torej ne iz razloga, da bodo sprejemali znanje na način kot je potrebno. Iz razloga, da bodo starši lahko hodili v službe)! Se sploh zavedamo, kaj pomeni za otroke tak način izobraževanja.

Ko ob sebi nimajo avtoritete, ki jim verodostojno podaja snov. Avtoritete, ki bi jim pokazala, kaj je pošteno in kaj ne (predvsem te, ki jim velikokrat pokaže kaj je nepošteno, saj svet le tak tudi je). Avtoritete, ki jim pokaže način vodenja, saj nekateri otroci bodo nekoč tudi vodje. Avtoritete, ki jih imajo lahko tudi rade, ker lepo je, če nas ima nekdo rad!

Ko nimajo odgovornosti! Odgovornosti vstajanja, obiskovanja šole, izpolnjevanja obveznosti, skrbi zase in svojo okolico.

Ko ob sebi nimajo vrstnikov. Vrstnikov s katerimi bodo oblikovali prijateljstva za celo življenje. Vrstnikov, s katerimi bodo v sporu in se učili ob njih le te reševati. Vrstnikov, ob katerih se bodo pojavili prvi metuljčki v trebuhu in s katerimi se bodo učili sprejemati in vračati ljubezen. Vrstnikov, ki jih in oni njih, učijo drugačnosti in vse lepote, ki se skriva v njej.

Se sploh zavedamo, v kakšne odrasle ljudi bodo ti otroci zrasli. V sebične, narcisoidne ljudi, ki bodo mislili in gledali le na sebe. Ko izkušnje, nekomu nekaj posoditi, ne bodo imeli in temu primerno tega seveda ne bodo delali. Ko izkušnje dati nekomu nekaj z zahtevo za nič, ne bodo imeli in dajali seveda ne bodo. Bodo le jemali, jemali in nič dajali in bili bodo zelo, zelo nesrečni.

In na drugi strani nikjer ne piše, da naj bi se trgovine zaprle. Pa ne govorim o trgovinah z živili. Nikjer ne piše, da naj bi se trgovine, kjer prodajajo vse mogoče nesmisle tega sveta, zaprle, Trgovine, kjer prodajajo obleke pod njihovo ceno (seveda, saj obleko pod ceno lahko naredi le delavec, ki dela za pest riža ali tudi to ne in on ter samo on nam omogoča, da lahko tako poceni kupujemo), trgovine, kjer prodajajo vse, kar ne potrebujemo in kar nas dela le hipno srečne in dolgoročno nesrečne. 

Ni nihče pomislil, da bi se otroci izobraževali v šolah (še sama ministrica pravi, da je v šolah zanemarljiv odstotek okuženih), kupovali pa bi na daljavo. Ne to pa ne, ker svet vodi denar, kapital, dobiček in posledično moč. Moč, ki izvira iz šibkosti tistega, ki tako misli in tako tudi dela. In žal, tako delajo tudi naši "odločevalci".

Kaj tem ljudem ni jasno, da bodo nekoč naši otroci vodili ta svet? In da v veliki meri prav izobraževalni sistem in socialno okolje oblikuje ravnanje človeka v zreli dobi. Tukaj pa govorimo o šoli doma brez socialnega življenja!

Do sedaj sem se vzdržal vseh kritik na račun dogajanj okoli novega virusa. Nisem se udeleževal ne debat na spletih, ne demonstracij, tudi preveč mislil nisem na to. Sedaj, ko se pa tako eksplicitno opazi, da je denar vreden več od otrok... Sedaj pa ne morem biti tiho!

Zamislite si, dragi "odločevalci", v kakšnem svetu želite živet. Saj s sedanjim ravnanjem postavljate kapital pred človeka. Postavljate kapital pred zdravje. To ni borba (vojna, kot nekateri pravite) proti virusu. To je vojna proti človeku. S tem ravnanjem virusa ne boste ustavili, človeka pa skušate!

 

Je pa v vsaki stvari nekaj dobrega. Ves besen sem tekel hitro kot strela in narava mi je zopet ponudila čudovito darilo. Polega milijona sveže mrzlih kapljic, tudi čudoviti pogled na medveda. Verjetno se nam v sebi smejijo na ves gobec!

Ni komentarjev:

Objava komentarja